Biserica Apostol din Tabaci

Tradiţia ne spune că în trecut a existat o biserică din lemn a unui schit de maici, cu hramul Cuvioasa Paraschiva, aşezat între albia cea mare a Dâmboviţei şi firul de apă ce trecea prin spate, spre morile Mănăstirii Radu – Vodă, aflate la cca 500 m distanţa.
[..]
în preajma acestui schit, la miazănoapte, pe la 1672 / 1673, prin hotărâre domnească, la iniţiativa unor boieri din Sfatul Domnesc, sunt mutaţi tăbăcarii sau tabacii din mahalaua Sărindarului. De la aceşti tabaci provine numele mahalalei; la început enoria lor avea o singură biserică, Sf. Nicolae “din Sârbi” (atestata la 1639 şi cunoscută în 1823, ca biserica din “mahalaua tabacilor sârbi” (vezi biserica Sf. Nicolae “din Sârbi”, demolată).
[..]
în catagrafia din 1798 biserica este atestată ca lăcaşul de cult al mahalalei Apostol, care cuprindea 99 de case. Aici locuiau morarii, grânarii, fainarii, brutarii, iar după înfiinţarea abatorului, s-au aşezat şi măcelarii. De aceea, lăcaşul s-a numit şi “Biserica dela Tăiere”. A servit şi ca “Biserică de Judecată”, tribunalul aflându-se în spatele său.

Continuarea acestui articol o puteti in pagina de ISTORIE a blogului…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: