Biserica “Manu Cavafu”

Trec pe langa ea aproape in fiecare zi, dar niciodata pana acum nu m-am intrebat care este povestea acestei biserici.

Zilele acestea se afla in renovare dupa cum se poate vedea in galerie. Se fac reparatii la turlele si acoperisul bisericii, se retencuieste la exterior si se reface pardoseala din interior.

Mai jos sunt cateva fragmente din articolul scris despre acest lacas de cult la pagina de Istorie:

“Data zidirii lacasului nu a fost cunoscuta cu precizie pâna în anul 1969, când preotul Stancu Dumitru a descoperit jalba crestinilor din mahalaua Brosteni, reprezentanti prin Manul „Cavaful”, staroste de cavafi adresata Mitropolitul Ungro-Vlahiei, în care cerea binecuvântarea pentru începerea construirii bisericii, datata 16 iulie 1815. Astfel, biserica a putut fi ridicata dupa intervalul 15-26 iulie 1815, cel mai probabil, începând cu 15 august (asa cum mentioneaza inscriptia de pe pisanie) , biserica fiind gata înainte de 14 noiembrie 1817.

Biserica a fost reparata în anii 1868, 1891 si în 1906 de Const. Gulimanescu, iar apoi repictata. Pictura a fost refacuta în anul 1929. În anul 1949-1950 si apoi în 1957 s-au executat reparatii radicale. Din nou pictata în timpul Patriarhului Justinian, acesta figureaza în tabloul ctitorilor, pe peretele sudic al pronaosului. Casa parohiala din 1930, a fost darâmata de comunisti în anul 1985, când s-au construit blocurile ce înconjoara biserica.”

Advertisements

3 Responses

  1. Am stat langa aceasta biserica din 1986 pana in 2002, si acum trec zilnic pe langa ea. Avea o gradina de trandafiri superbi, care ne bucura privirile, si un tei in curte, care mirosea splendid cand inflorea. Ei bine, au macelarit gradina, au betonat-o si au facut casa in curtea bisericii, taiand teiul, plopul, trandafirii. Acum e o casa intre blocuri….

  2. Stiu curtea de care zici, era foarte frumoasa, dar si atunci era inconjurata de un gard inalt, prin care nu se vedea mare lucru, si oamenii nu aveau acces la ea. Acolo a fost botezat fratele meu. Despre acea biserica am scris intr-un alt post ca nu te lasa sa aprinzi in pangar decat lumanarile cumparate de la ei…

  3. Noi vedeam de la noi din casa, aveam norocul sa avem toate ferestrele apartamentului (cu 4 camere), spre acea curte, si era o desfatare sa deschizi fereastra dimineata (stateam la etajul 1, deci aproape, vedeam gradina in toata splendoarea sa). Acum… betoane si constructii. Pacat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: