Atentie! Cad preturi!

Conform unui articol din Capital criza bancar-imobiliara a facut ca preturile locuintelor sa scada. Astfel, daca ne-am lua dupa un studiu facut de anunturiparticulari.ro, preturile medii la cumpararea unei case ar fi:
– garsoniera 60.000 de euro;
– apartament cu 2 camere 80.000 euro;
– apartament cu 3 camere 90.000 euro;
– apartamentele cu 4 camere, in Rahova sau Berceni aproximativ 110.000 euro.

Personal cred ca romanii nu sunt inca suficient de afectati de criza economica mondiala pentru ca preturile locuintelor sa scada la un nivel realist. In plus in imaginea care apare in partea de josul articolului apar cu totul alte medii lunare ale preturilor:

Tabel

Chiar si la aceste preturi, puse din burta intr-un articol care face reclama site-ului, de unde ar putea sa faca rost un om cu venituri medii in Romania de atatia bani fara sa isi vand bunica sau 1-2 organe de prisos.

De exemplu, la Banca Transilvania, daca vrei sa iei un credit ipotecar de 80.000 de euro pe 30 de ani vei avea o dobanda de 10.5% si 360 de rate fixe. Fiecare rata lunara va fi de 732 de euro, vei ajunge sa platesti astfel in cei 30 de ani 263.520 de euro la banca. Va intreb cine isi permite sa plateasca o rata lunara medie de 732 de euro la un salariu mediu net in Bucuresti de aproximativ 450 de euro?

Raspunsul il gasim tot pe http://www.anunturiparticulari.ro:

Vanzari - Cumparari

… aproape nimeni.

In alta ordine de idei raportul oferta cerere este de 17:1 in cazul garsonierelor, 19:1 la apartamentele de 3 camere, 50:1 la case/vile si de 94:1 la terenuri (o mai fi pe primul loc in top 300 Gigi?). Un lucru mai stiu de la orele de economie din liceu, pretul variaza in functie de cerere si oferta, daca nu mai exista cerere scaaaaaade pretul… si nu doar cu 10% cum insinueaza agentii imobiliari ca sa salveze o perioada moarta pentru ei.

O sa ajungem si noi la fel ca americanii, acolo banca nu are ce face cu casa ipotecata (mult supraevaluata) si prefera sa o lase gratis clientului in speranta ca acesta se va redresa pe plan financiar si isi va aminti de creditele pe care le are la banci.

Comic

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: