Biserica “Manu Cavafu”

Religia: Ortodox
Localitatea: Bucureşti
Judeţ: Bucureşti şi Ilfov
Adresa: Bulevardul Gheorghe Şincai nr. 4
Cod poştal: 040315
Telefon : +40 21-3306676
Preot: Tache Stere
Hram: Sf. Treime (a doua zi de Rusalii), Sf. Arh. Mihail şi Gavril
Stil arhitectonic: Tradiţional

Biserica Manu Cavafu

Biserica Manu Cavafu


Data zidirii lacasului nu a fost cunoscuta cu precizie pâna în anul 1969, când preotul Stancu Dumitru a descoperit jalba crestinilor din mahalaua Brosteni, reprezentanti prin Manul „Cavaful”, staroste de cavafi adresata Mitropolitul Ungro-Vlahiei, în care cerea binecuvântarea pentru începerea construirii bisericii, datata 16 iulie 1815. Astfel, biserica a putut fi ridicata dupa intervalul 15-26 iulie 1815, cel mai probabil, începând cu 15 august (asa cum mentioneaza inscriptia de pe pisanie) , biserica fiind gata înainte de 14 noiembrie 1817.

Biserica a fost reparata în anii 1868, 1891 si în 1906 de Const. Gulimanescu, iar apoi repictata. Pictura a fost refacuta în anul 1929. În anul 1949-1950 si apoi în 1957 s-au executat reparatii radicale. Din nou pictata în timpul Patriarhului Justinian, acesta figureaza în tabloul ctitorilor, pe peretele sudic al pronaosului. Casa parohiala din 1930, a fost darâmata de comunisti în anul 1985, când s-au construit blocurile ce înconjoara biserica.

Lacasul are un plan triconc-29×7 m. – cu doua turle, una peste naos, pe arca si pe pandantivi si turnul clopotnita, peste pronaos în zona pridvorului închis. Are dublouri întarite cu tiranti metalice, arce ce sustin bolta semicilindrica a navei. Din pronaos, are un acces pe o scara simpla la cafas si turla. Absidele sunt acoperite cu bolti în sfert de sfera. Iconostasul este sculptat în lemn si aurit. Stranele simple sunt asezate lânga peretii laterali, în nava îngusta, fapt ce da o impresie de intimitate. Pictura a fost recent refacuta.
Fatadele sunt simple, cu o cornisa clasica si un fronton pe fatada de vest, pe care sunt pictate trei panouri de sfinti. Nava si absidele sunt luminate prin ferestre largi, terminate circular, cu ancadramente simple. Turlele, pe plan si baze octogonale, acoperite în forma de clopot si îmbracate cu tabla, sunt ornamentate cu muluri simple în jurul ferestrelor.

În prezent aici slujesc cu devotament si înalta traire duhovniceasca P. C. Preot Prof. Dr. Dumitru Popescu si P. C. Paroh Preot Prof. Dr. Stere Tache.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: