Parcul Tineretului

intrari dinspre:
– bd. Dimitrie Cantemir (metrou Tineretului)
– calea Serban Voda
– bulevardul Brancoveanu
– soseaua Mihai Bravu
– bd. Tineretului
Parcul Tineretului are o suprafaţă de peste 80 ha şi este situat la capătul B-dului Dimitrie Cantemir în zona denumită“Valea Plângerii”, la o distanţă mică de centru. Această zonă verde a fost prevazută în schiţa de sistematizare încă din 1935, dar realizarea lui a început în anul 1965 şi lucrările au durat până în 1974.

Proiectul întocmit de arhitectul Valentin Donose (Institutul Proiect Bucureşti) a avut în vedere realizarea unei suprafeţe vaste de spaţiu verde pentru odihnă şi recrearea populaţiei din ansamblurile de locuinţe din partea sudică a oraşului. În cuprinsul parcului a fost amplasatăSala Ioan Kunst Ghermănescu (fosta Sala Polivalentă) destinată unor acţiuni culturale şi competiţiilor sportive.
Totodată s-a proiectat o mare platformă dalată , decorată cu grupuri statuare , cu scopul de a găzdui serbări ale tinerilor în aer liber.

În apropierea zonelor locuite s-au amplasat mari suprafeţe de joacă pentru copii , spaţii pentru odihnă , un debarcader. Proiectantul a propus realizarea unui mare lac , în suprafaţă de 13 ha , alimentat natural din pânza freatică şi a trei insule , dintre care două sunt legate de mal prin poduri mici , acestea încadrându-se armonios în configuraţia malurilor sinuoase şi constituie repere vizuale agreabile.

Prin modelarea terenului , diferenţele de nivel fiind variabile şi ajungând în anumite puncte până la 16 m se pune în valoare oglinda lacului , creându-se poziţii favorabile de observare a panoramei. Arhitectul a reuşit , cu mult talent , ca artera principală să descrie o curbă largă , iar vederea dominantă de la intrare să intercepteze axial un mare bazin circular cu apă , punct focal şi pentru perspectiva Sălii Polivalente.

Alte elemente interesante ale compoziţiei sunt : rozariu circular cu diametrul de 200 m , prevăzut cu alei interioare dalat, un parter curbat , cu lăţime variabilă , încadrat de alei cu platani conducând spre aleea dalată care domină priveliştea. Compoziţia de ansamblu este interesantă , caracterizându-se printr-o judicioasă echilibrare şi dimensionare a elementelor şi , în acelşi timp , prin varietatea peisajului.

13 Responses

 1. din cate am auzit a fost amenajat in locul unde inainte era o mare groapa de gunoi

 2. Asa este. Are cineva poze vechi din zona?

 3. sunt cateva poze vechi la Arhiva Foto.

 4. in parcul asta am cazut cu rolele rau de tot……..acum 2 ani intr-o vale….da macar mam ales cu o cicatrice in forma de inima…..

  • Si eu am crescut practic in parc, nu cred ca a existat weekend in care sa nu iesim la fotbal sau la tenis in parc din clasa a 9-a pana in primul an de facultate.

   • Am eu o harta a zonei editată în 1944 !

    O pun pe mail

    Pe lângă harta din 1944, am ataşat şi Planul Urbanistic Zonal, votat în 2005 de Consiliul General al Mun. Bucureşti, pe care se vede haşurată “zona destinată relocării proprietăţilor retrocedate în Parcul Tineretului”.
    Locuiesc in cartier din 1986 si consider ca aici imi este locul ! Să salvăm PARCUL !

 5. Am eu o harta a zonei editată în 1944 !

  • pune-mi si mie pe mail te rog harta din 44 si daca mai ai materiale cu intrarea din tineretului cea de la serban voda as fi foarte fericit daca le-as avea si eu. Multumesc anticipat

  • Buna ziua!
   sunt expert topograf, am o expertiza in derulare si ma opun pentru o retrocedare in zona parcului Tineretului; imi sunt necesare orice documente pentru contracararea abuzurilor prezente.

   Multumesc anticipat!
   Tabacaru Adrian 0722508307

 6. O pun pe mail

 7. Pe lângă harta din 1944, am ataşat şi Planul Urbanistic Zonal, votat în 2005 de Consiliul General al Mun. Bucureşti, pe care se vede haşurată “zona destinată relocării proprietăţilor retrocedate în Parcul Tineretului”

 8. Sunt ambarcatiuni de inchiriat pe lac?

  • Am vazut in fiecare an ca sunt, probabil si anul acesta. Barcile au stat toata iarna legate undeva aproape de pod.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: