Cablurile suspendate au invadat Cartierul Tineretului

O problema de estetica cu care ne confruntam zi de zi o prezinta cablurile suspendate pe stalpi, pe copaci si pe fatadele blocurilor.

Nu zic ca blocurile din cartier au o valoare arhitecturala deosebita sau ca doar problema cablurilor suspendate strica fata cartierului (la o enumerare foarte sumara eu as mai adauga si masinile parcate peste tot, inclusiv pe trotuare si pe spatiile verzi – nesimtirea oamenilor care arunca gunoiul pe jos si nu la cos, nesimtirea celor care se ocupa cu amplasarea cosurilor de gunoi in cartier, care fac economie in ceea ce le priveste – firmele de gaze si apa care sparg asfaltul pentru lucrari si uita sa il mai astupe, vezi Aleea Borcea, in fata punctului termic si sunt sigur ca mai sunt si altele) dar totusi firmele care au intins aceste cabluri ar fi putut face o treaba ceva mai buna…

Mi-a povestit un prieten ca firma la care lucreaza a adus in Bucuresti doi spanioli de la o firma partenera pentru a le tine cateva seminarii de pregatire. Sarcina amicului meu a fost sa ii plimbe pe spanioli prin oras sa le arate ce este de vazut. Cand au ajuns in Piata Universitatii nu s-au uitat la Teatrul National, la Hotel Intercontinental sau la cladirire Universitatii Bucuresti sau ale Universitatii de Arhitectura si Urbanism, s-au uita doar la cablurile prinse apocaliptic pe stalpi, s-au mirat, au ras si au facut si o groaza de poze ca sa arate si la prietenii de acasa…

Revenind la cablurile noastre, nu putem decat sa speram ca directiva europeana care spune ca pana in 2010 toate cablurile care sunt acum suspendate pe stalpi trebuie ingropate va fi pusa in practica. Un inceput ar putea fi schimbarea stalpior de pe Bulevardul Tineretului, unde sunt montati deocamdata stalpi metalici, goi pe interior, care ar putea fi folositi la iluminatul stradal fara sa se mai vada si cablurile ingropate.

2 Responses

  1. Intradevar sunt foarte inestetice iar cele abandonate care atarna de pe stalpi in voia naturii sunt cele mai urate, totusi fara aceasta explozie de cabluri, oare mai stateam asa de bine la categoria Internet?
    Bucurestiul este unul dintre acele orase ce detine cu adevarat Internet de mare viteza si un acces la o retea metropolitana pe port ethernet de 100Mbps. Sa ne aducem aminte acum 3-4 ani odata cu primul operator de Internet prin fibra optica ce oferea accees la reteaua sa de 100Mbps (pana atunci pe fibra se dadeau maxim 10mbps) , ce Internet se oferea catre utilizatorul rezidential si cat costa 1Mbps garantat acces in reteaua Internet (in afara Romaniei).
    Dupa parerea mea, aceasta explozie de cabluri urate a revolutionat ideea de Internet in capitala noastra iubita.
    Ma bucur ca multe alte orase au urmat ideea noastra bineinteles la nivel mai mic.

    • Tocmai m-am intors dintr-o calatorie ceva mai lunga in cateva tari mai mult sau mai putin vecine, nu am vazut nici un cablu suspendat. Si locul nostru in topul de care vorbesti tine in proportie mult prea mica de retelele de cartier ilegale care agata cabluri fara numar de pomi, de coltul blocului, de centralele de cartier, in toate directiile.

Leave a comment